Διεκδικήσεις βιωσιμότητας στον επαγγελματικό καθαρισμό

Πραγματικότητες και μύθοι σχετικά με τη βιωσιμότητα στον επαγγελματικό καθαρισμό.

 

Sustainability claims in professional cleaning Sustainability claims in professional cleaning
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 02, 2023

Ο όρος "βιώσιμο" είναι ιδιαίτερα ευρύς που εξηγείται με πολλούς τρόπους.

Με αυτόν, πολλές διεκδικήσεις και υποθέσεις βιωσιμότητας δεν είναι πάντα δικαιολογημένες.

Για να διευκρινιστούν οι πιο συνηθισμένες αμφισημίες, έχουμε συγκεντρώσει μια επισκόπηση με γεγονότα και μύθους σχετικά με τη βιωσιμότητα στον επαγγελματικό καθαρισμό.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Η βιωσιμότητα αναφέρεται μόνο στα περιβαλλοντικά θέματα"

Μύθος. Το "πράσινο" έχει πολλές αποχρώσεις! Η σύγχυση προκύπτει επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι η βιωσιμότητα αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον. Δεν είναι έτσι. Η βιωσιμότητα σημαίνει τη διασφάλιση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πτυχών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Η βιωσιμότητα είναι ακριβή" 

Μύθος. α βιώσιμα προϊόντα δεν πρέπει να είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Σίγουρα όχι στην Diversey. Έχουμε κάνει την επιλογή να πιστοποιήσουμε τα απορρυπαντικά πιάτων μας με το Ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα  EU Ecolabel και/ ή το Nordic Swan.  Οι πελάτες μας πληρώνουν ένα παρόμοιο κόστος για αυτά τα προϊόντα.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Ένα προϊόν με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα έχει μειωμένη επίδραση στα οικοσυστήματα"

Πραγματικότητα. Το EU Ecolabel είναι το επίσημο ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα. Το σήμα απονέμεται μόνο σε προϊόντα με μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Τα προϊόντα μας είναι βιοδιασπώμενα"

Πραγματικότητα και μύθος. Μπορεί να το έχετε ακούσει πιο συχνά ως σημείο πώλησης. Αυστηρά μιλώντας, όλα τα προϊόντα είναι αποικοδομήσιμα και οι οργανικές ενώσεις είναι βιοδιασπώμενες. Η σκληρή πέτρα είναι ορυκτό και δεν θα βιοδιασπαστεί ποτέ. Οι επιφανειοδραστικές ουσίες στα απορρυπαντικά και η βιοδιασπασιμότητα των ουσιών καθαρισμού ρυθμίζονται στην Ευρώπη από τον Κανονισμό για τα απορρυπαντικά. Αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί πλήρη βιοδιασπασιμότητα για όλες τις επιφανειοδραστικές ουσίες σε απορρυπαντικά και καθαριστικά. Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις δοκιμές που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απόδειξη της ικανότητας αποικοδόμησης. Πλήρης βιοαποικοδόμηση σημαίνει ότι η ουσία διασπάται πλήρως από μικροοργανισμούς (βακτήρια) σε ανθρακικό οξύ, νερό και πιθανώς μεταλλικά άλατα. 

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Για να καθαρίσω βιώσιμα, πρέπει να χρησιμοποιώ μόνο προϊόντα με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα."

Μύθος. Η βιωσιμότητα προχωράει πέρα από την ετικέτα. Η υπερδοσολόγηση ενός προϊόντος με οικολογική πιστοποίηση της ΕΕ εξακολουθεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Η σωστή δοσολογία μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αν και αναγνωρίζουμε ότι το παράδειγμα του οικολογικού σήματος της ΕΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης, αναπτύσσουμε το όραμά μας για τη βιωσιμότητα πέρα από την πιστοποίηση για να σας βοηθήσουμε με τους ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας. Η πιο πράσινη και ασφαλής χημεία είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος των απορριμμάτων προϊόντων, συσκευασίας και αποστολής. 

Η ανάπτυξη ενός συστήματος δοσομέτρησης αυξάνει την αποδοτικότητα του κόστους και την ασφάλεια και επίσης κάνει τον οργανισμό σας πιο βιώσιμο με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσω της μειωμένης παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, χρήσης και διάθεσης απορριμμάτων. Εξοικονομείτε έως και 99,6% σε υλικά συσκευασίας σε σύγκριση με έτοιμα προϊόντα χρησιμοποιώντας π.χ. το δοσομετρικό σύστημα QuattroSelect

Cleaning Chemicals Dispenser Diversey

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Ένα έτοιμο προϊόν δημιουργεί περισσότερα πλαστικά αποβλήτα και μεταφορές"

Πραγματικότητα. Η χρήση υπερσυμπυκνωμένων προϊόντων αντί για έτοιμα προς χρήση ή standard conc μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας τα απόβλητα συσκευασίας και τη μεταφορά.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Τα οικολογικά απορρυπαντικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά"

Μύθος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η απόδοση των βιώσιμων καθαριστικών είναι τουλάχιστον ισάξια με αυτήν των συνηθισμένων έτοιμων προς χρήση.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Σίγουρα χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος με οικολογικά απορρυπαντικά!

Μύθος. Τα βιώσιμα καθαριστικά είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τα κανονικά καθαριστικά, στην ίδια δοσολογία. Δεν χρειάζεται περισσότερο προϊόν.

 

Πραγματικότητα ή μύθος; "Ένα σύστημα δοσομέτρησης μειώνει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον"

Πραγματικότητα. Τα προϊόντα απαιτούν χώρο αποθήκευσης, παράγουν απόβλητα συσκευασίας και χρειάζονται μεταφορά. Η χρήση υπερσυμπυκνωμένων προϊόντων σε ελαφριά συσκευασία θα μειώσει το ποσό της πλαστικής συσκευασίας και θα βελτιώσει τη μεταφορά καθώς δεν συσκευάζετε και δεν μετακινείτε νερό: προστίθεται αργότερα στον τόπο για να παρέχει την τελική λύση.