Ο Βιώσιμος Καθαρισμός και η διαφορά μεταξύ των πράσινων προϊόντων καθαρισμού

Η επεξήγηση για τον βιώσιμο καθαρισμό και τα βιώσιμα προϊόντα.

Difference between green cleaning products Difference between green cleaning products
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 02, 2023

Τι είναι ο βιώσιμος καθαρισμός;

 

Τα προϊόντα βιώσιμου καθαρισμού είναι προϊόντα υγιεινής που, καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους - από τις πρώτες ύλες και τη χρήση τους έως την απόρριψη της συσκευασίας τους - αφήνουν ελάχιστη έως καμία επίδραση στο περιβάλλον.  Η έννοια της «βιωσιμότητας» δεν είναι τόσο απλή όσο ο βασικός ορισμός της, ιδίως στο πλαίσιο των προϊόντων καθαρισμού.

Πολλοί υποθέτουν ότι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι η μόνη σημασία, αλλά η ανθρώπινη πλευρά της παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων καθαρισμού σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια μορφή δικαιοσύνης με αυτά τα προϊόντα. Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έχουν οικονομική πρόσβαση σε αυτά τα βιώσιμα προϊόντα καθαρισμού, να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν τον φυσικό κόσμο και να μπορούν επίσης να είναι βέβαιοι ότι η παραγωγή αυτών των προϊόντων προστατεύεται από κοινωνικά ζητήματα όπως τα εργασιακά ή προσωπικά δικαιώματα.

Έτσι, εν ολίγοις, υπάρχουν πολλά περισσότερα σχετικά με τις προμήθειες για τον βιώσιμο καθαρισμό και τι σημαίνει πραγματικά ο όρος.

 

Αναγνωρίζοντας τα βιώσιμα προϊόντα  

Η αειφορία είναι της "μόδας" στις μέρες μας και εφαρμόζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συχνά συνδέουμε τη βιωσιμότητα με τη βασική πρόκληση της μάχης με την κλιματική αλλαγή. Οι βιομηχανίες εντός και εκτός των καταναλωτικών αγαθών προσπαθούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη για πωλήσεις και βελτίωση της εικόνας της επωνυμίας τους με ουσιαστικές θετικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής, κατανάλωσης και διάθεσης των προϊόντων τους.  

Λόγω της νεφελώδους φύσης του όρου βιωσιμότητα που χρησιμοποιείται από τις επωνυμίες, πρέπει πραγματικά να ξέρετε τι να προσέξετε.

Ορισμένες επωνυμίες χρησιμοποιούν όρους όπως «φυσικές» ή «βιολογικές» στο μάρκετινγκ, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν ενσωματωμένους κανονισμούς. Αυτοί οι όροι μπορεί να κάνουν δύσκολο να εξακριβωθεί ποια ακριβώς πρότυπα πληροί το προϊόν. Το να είναι βιολογικό, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ η βιωσιμότητα αναφέρεται πιο άμεσα στον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος και στο πώς ο κύκλος ζωής του αφήνει ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όταν ψάχνετε για βιώσιμα προϊόντα καθαρισμού, μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά για ορισμένους τύπους ουσιών.

Η απουσία SVHC’s (ουσίες πολύ μεγάλης ανησυχίας), όπως το χρωμικό νάτριο ή το θειικό κοβάλτιο, θα υποδηλώνει ότι ένα προϊόν είναι τουλάχιστον ασφαλέστερο για τον χρήστη. Ακολουθεί μια πλήρης λίστα με SVHC.

Επαληθευμένα πρότυπα όπως το οικολογικό σήμα της ΕΕ,  EU Ecolabel  εγγυώνται ότι το προϊόν πληροί ορισμένα πρότυπα ανώτερης περιβαλλοντικής ποιότητας" που προσφέρει έναν εύκολο τρόπο αναγνώρισής τους, αν και δεν υπάρχει υποχρέωση για ένα προϊόν να εγγραφεί σε μια τέτοια ετικέτα.

 

Η πρακτική κάνει το προϊόν

Τα βιώσιμα προϊόντα οικιακού καθαρισμού θα πρέπει να συνδυάζονται με βιώσιμες πρακτικές καθαρισμού για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα περισσότερα από τα είδη καθαρισμού στα οποία θα βασιστείτε περιέχουν ή/και απαιτούν την προσθήκη νερού από εσάς, αλλά η ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς στη βιωσιμότητα.

Καλά παραδείγματα για το πώς να το κάνετε αυτό περιλαμβάνουν την τήρηση των οδηγιών για τα ίδια τα προϊόντα και τη χρήση ενδελεχών τεχνικών καθαρισμού την πρώτη φορά για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών.

Η χρήση ποιοτικών υλικών όπως πανιά από μικροΐνες ως αντικατάσταση χαρτομάντηλων ή πετσετών μιας χρήσης είναι μια πολύ απλή και βολική αλλαγή σε πρακτικές που διατηρούν τη βιώσιμη διαδικασία καθαρισμού.

Sustainable cleaning microfibers

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σκεύη και τα πανιά καθαρισμού καλής ποιότητας κάνουν τη διαδικασία καθαρισμού πιο αποτελεσματική και αποδοτική. Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιήσιμα πανιά από μικροΐνες, τόσο το καλύτερο.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του greenwashing (οι επωνυμίες δεν ενεργούν πραγματικά βιώσιμα, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι) και να κάνετε επιλογές στα καθεστώτα καθαρισμού της επιχείρησής σας που της επιτρέπουν να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας.

 

Διαφορά μεταξύ βιώσιμου, οικολογικού και πράσινου καθαρισμού 

Έχουμε αναφέρει πώς ο βιώσιμος καθαρισμός είναι της μόδας. Συνοδεύεται από παρόμοιες φράσεις, όπως πράσινος καθαρισμός και φιλικός προς το περιβάλλον καθαρισμός που δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στα πρότυπα ή δεν αναγνωρίζονται από ρυθμιστικούς φορείς. Αποτελούν ουσιαστικά όρους μάρκετινγκ .

  • Πράσινος καθαρισμός: Αυτό αναφέρεται στο ότι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία είναι μια υγιής επιλογή ή με κάποιο τρόπο ωφέλιμο για το άτομο ή τον πλανήτη. Ωστόσο, χωρίς μια πιο συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εξήγηση, παραμένει ένας διφορούμενος ισχυρισμός..
  • Φιλικό προς το περιβάλλον: Αυτός ο όρος είναι εξίσου λίγο ασαφής, αλλά υποδηλώνει μια «καλύτερη» επιλογή, που είναι πιο ευγενική προς το περιβάλλον, με μειωμένο αντίκτυπο.
  • Μη τοξικό: Αυτό μπορεί να αναφέρεται σε ένα προϊόν που δεν περιέχει τίποτα που σχετίζεται με βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δεν ελέγχεται και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος όρος. 
  • Βιολογικά & Φυσικά: Αυτά τα δύο χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε όλη τη βιομηχανία καθαρισμού, αλλά μπορεί να προκαλούν σύγχυση, εκτός εάν αποτελούν εφεδρικά αποτελέσματα δοκιμών, πρότυπα ή άλλα τεκμηριωμένα στοιχεία.

 

Τι είναι οι πιστοποιήσεις βιώσιμων προϊόντων καθαρισμού;

Υπάρχουν αμέτρητες πιστοποιήσεις βιώσιμων προϊόντων καθαρισμού για να επιλέξετε, αλλά οι καλύτερες βιώσιμες εταιρείες καθαρισμού θα επιδεικνύουν αυτού του είδους τα σήματα στα προϊόντα τους ως ένδειξη πλήρους συμμόρφωσης με τα υψηλότερα πρότυπα και συνεχείς επιδείξεις βιώσιμων προϊόντων καθαρισμού. 

ecolabel cleaning products

Η Ευρωπαϊκή Οικολογική Ετικέτα (™) - EU Ecolabel(™) 

Η Ευρωπαϊκή Οικολογική Ετικέτα είναι επίσης γνωστή ως Ευρωπαϊκό λουλούδι (EU flower) και αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρότυπο για τα βιώσιμα προϊόντα. Για να απονεμηθεί η EU Ecolabel, τα προϊόντα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια και να περνούν δοκιμές συμμόρφωσης, σε μια διαδικασία που επαληθεύεται από ένα ανεξάρτητο, δημόσια υπεύθυνο φορέα.

Nordic Swan(™)

Το Nordic Swan είναι πολύ παρόμοιο με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα αλλά είναι ένα επίσημο σύστημα επικαιροποίησης φιλοπεριβαλλοντικών προϊόντων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη.

EcoCert(™)

Η πιστοποίηση Ecocert είναι ένα γνωστό εμπορικό σήμα για βιολογικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο - από υφάσματα έως την γεωργία, τρόφιμα και βιολογικά και φυσικά καλλυντικά.

Cradle-to-Cradle(™)

Η πιστοποίηση Cradle to Cradle είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για πιο ασφαλή, πιο βιώσιμα προϊόντα που κατασκευάζονται για μια κυκλική οικονομία. Για να πιστοποιηθούν, τα προϊόντα αξιολογούνται για την περιβαλλοντική, ασφαλή και κοινωνική τους απόδοση.

 

Κοιτάζοντας πέρα από την ετικέτα

Τα οικολογικά σήματα μπορούν επομένως να είναι ένας χρήσιμος τρόπος επικοινωνίας των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων ενός προϊόντος με απλό, αξιόπιστο τρόπο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει παγκοσμίως αποδεκτό σύνολο κριτηρίων. Επίσης, δεν υπάρχουν συστήματα οικολογικής σήμανσης για ορισμένους τύπους προϊόντων καθαρισμού, όπως απολυμαντικά. Συνεπώς, η υιοθέτηση μιας πολιτικής μόνο για το «οικολογικό σήμα» μπορεί να αποκλείσει προϊόντα ζωτικής σημασίας για την υγιεινή.

Και εξίσου σημαντικά, απολύτως αποδεκτά και συμβατά προϊόντα θα μπορούσαν να εξαιρεθούν επειδή απλώς δεν έχουν ειδική οικολογική ετικέτα, για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες που επιτυγχάνουν τον καθαρισμό με νέα μέσα ενδέχεται να μην είναι πιστοποιήσιμες από τα υπάρχοντα συστήματα.

Αν και αναγνωρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζουν τα οικολογικά σήματα απλοποιώντας ένα μερικές φορές περίπλοκο μήνυμα, τα οικολογικά σήματα δεν θα είναι ποτέ ο μοναδικός στόχος κατά την ανάπτυξη ή την επιλογή βιώσιμων προϊόντων.

Η δέσμευση για βιωσιμότητα υπερβαίνει την απλή πιστοποίηση για να βοηθήσει τους πελάτες με τους ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας τους. Η πιο πράσινη και ασφαλής χημεία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά και η αποτελεσματικότητα του προϊόντος, η συσκευασία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η διάθεση των απορριμμάτων.

Το Greenwashing αφορά τη διατύπωση ενός περιβαλλοντικού ισχυρισμού που είναι αβάσιμοςή άσχετος. Πρόκειται για υπερβολή των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων ή της χρήσης ορολογίας όπως «φιλικό προς το περιβάλλον» ή «βιώσιμο», τα οποία είναι ασαφή και μη επαληθεύσιμα. Τα πραγματικά πράσινα προϊόντα θα πιστοποιούνται συχνά, θα φέρουν σαφή σήμανση και θα παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται

 

Τα καλύτερα προϊόντα καθαρισμού, βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ορισμένες επωνυμίες είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένες στα πρότυπα βιωσιμότητάς τους και επιλέγουν να κάνουν θετικές επιλογές σε όλες τις πτυχές του τρόπου παραγωγής και πώλησης αγαθών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά επιτυχημένα έναντι των ανταγωνιστών τους, καθώς οι καταναλωτές που ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιούνται προς το περιβάλλον αναζητούν αυτούς τους προμηθευτές.

Όπως έχουμε εξερευνήσει, ο στόχος δεν είναι απλώς να λάβουμε υπόψη το μάρκετινγκ ή να υποθέσουμε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες θα κάνουν τις σωστές επιλογές. Για να βρείτε προϊόντα αειφόρου καθαρισμού που θα διαφυλάξουν τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές, αναζητήστε ετικέτες που μπορείτε να εμπιστευτείτε και που είναι σεβαστές σε ολόκληρο τον κλάδο, όπως EU Ecolabel, Nordic Swan ή Cradle-to-Cradle.

Το ίδιο ισχύει και για τις φράσεις που βλέπετε στη συσκευασία. Βεβαιωθείτε ότι οι ισχυρισμοί και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται υποστηρίζονται από πραγματικά δεδομένα, περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ή ανεξάρτητες πιστοποιήσεις.

Εάν ξέρετε τι να αναζητήσετε και τι να αμφισβητήσετε, θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε αυτές τις εταιρείες και θα είστε σε θέση να συνεισφέρετε θετικά στο περιβάλλον με ουσιαστικούς τρόπους μέσω των πρακτικών καθαρισμού σας.