Μην αφήνετε τους λεκέδες από αντηλιακά να καταστρέψουν τη φήμη του ξενοδοχείου σας

Παρόλο που τα αντηλιακά είναι απαραίτητα κατά την έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση και τη διάρκεια ζωής του ιματισμού των ξενοδοχείων, όπως οι πετσέτες και τα σεντόνια.

SunScreen Blog SunScreen Blog
Sylvia van den Heuvel
Senior Application Specialist Fabric Care
Apr 25, 2023

Όταν έχει καλοκαιρία, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων συχνά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να βρεθούν έξω στον ήλιο και στις κοντινές πισίνες και παραλίες γύρω από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Πολλοί από τους επισκέπτες, είτε απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους είτε είναι φυσιολάτρες, χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία κατά των ακτίνων UV. Παρόλο που τα αντηλιακά είναι απαραίτητα κατά την έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση και τη διάρκεια ζωής του ιματισμού των ξενοδοχείων, όπως οι πετσέτες και τα σεντόνια. Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους των πλυντηρίων να κατανοήσουν καλύτερα τους λεκέδες από αντηλιακά και να μάθουν πώς μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους στην ικανοποίηση των επισκεπτών και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

 

Δύσκολοι λεκέδες

Η αφαίρεση των λεκέδων από αντηλιακές κρέμες και λάδια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το βασικό συστατικό που ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα ονομάζεται αβοβενζόνη (γνωστή επίσης ως βουτυλο­μεθοξυδιβενζοϋλομεθάνιο). Η αβοβενζόνη είναι χημικός αναστολέας της ακτινοβολίας UV και αποτελείται από ένα ελαιοδιαλυτό συστατικό, το οποίο μπορεί να απορροφήσει και να αποσυνθέσει όλο το φάσμα των ακτίνων UVA. Όταν η αβοβενζόνη έρχεται σε επαφή με ίχνη βαρέων μετάλλων και ανόργανων στοιχείων που περιέχονται συνήθως στο νερό, σχηματίζονται χρωματιστά σύμπλοκα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιαίτερα δύσκολων, κίτρινων και ροζ λεκέδων στα λευκά είδη.

 

Στις μέρες μας, οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι γνωστές σε περισσότερα άτομα σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχει μεγαλύτερη επιμέλεια στη συχνή εφαρμογή αντηλιακού. Επιπλέον, κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα προϊόντα με υψηλότερο δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF). Τα προϊόντα αυτά έχουν συνήθως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αναστολείς της ηλιακής ακτινοβολίας όπως η αβοβενζόνη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα με τους λεκέδες. Τέλος, οι πιο λιπαρές κρέμες και τα λάδια περιπλέκουν περαιτέρω τη διαδικασία αφαίρεσης των επίμονων αυτών λεκέδων.

 

Βέλτιστες πρακτικές αφαίρεσης λεκέδων

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα ξενοδοχεία για να περιορίσουν τον αντίκτυπο των λεκέδων από αντηλιακά, καθώς και άλλων δύσκολα αφαιρούμενων λεκέδων που παρατηρούνται συνήθως σε περιόδους διακοπών, όπως:

 

Να χρησιμοποιούν τα σωστά προϊόντα και να τηρούν τις συνιστώμενες διαδικασίες πλύσης. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν στη διάθεσή τους απόθεμα των σωστών προϊόντων πλύσης και να χρησιμοποιούν κατάλληλα τα προϊόντα αυτά, ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες πλύσης και εφαρμόζοντας τις συνιστώμενες θερμοκρασίες πρόπλυσης και κύριας πλύσης, τις σωστές δόσεις απορρυπαντικών, λευκαντικών και ενισχυτικών πλύσης, έλεγχο του pH και άλλες σχετικές παραμέτρους πλύσης.

 

Ιδιαίτερα για τα ρούχα των επισκεπτών, όπως μπλούζες, πουκάμισα και φορέματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα αφαίρεσης των δύσκολων λεκέδων πριν από την πλύση. Για να διασφαλίσουν ότι τα λευκά είδη καθαρίζονται καλά από την πρώτη πλύση, οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ειδικά προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων πριν από την πλύση για δύσκολους λεκέδες, π.χ. από αντηλιακά και γρασίδι ή καλλυντικά προϊόντα, ώστε να προλάβουν τη σταθεροποίηση αυτών των σημαδιών στα λευκά είδη, κάτι που θα έκανε ακόμη δυσκολότερη την αφαίρεσή τους.

 

Να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα και διαδικασίες αποκατάστασης, αν είναι αναγκαίο. Τέτοια προϊόντα και μέτρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν είναι δυνατή η πλήρης αφαίρεση κάποιων λεκέδων από πολύ λερωμένα λευκά είδη. Ωστόσο, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι ειδικές διαδικασίες πλύσης αποκατάστασης τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερο κόστος. Επομένως, συνιστάται ανεπιφύλακτα η τήρηση των σωστών διαδικασιών από την πρώτη φορά, για την πρόληψη των περιττών μέτρων αποκατάστασης στο μέλλον.

 

Να ενημερώνουν τους επισκέπτες τους για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της καθαριότητας των λευκών ειδών. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να γνωστοποιούν τους στόχους τους για τη βιωσιμότητα που σχετίζεται με την πλύση των λευκών ειδών και να εξηγούν στους επισκέπτες πώς μπορούν να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, για την υποστήριξη της εξοικονόμησης πόρων, όπως νερό, ενέργεια και χημικά, το ξενοδοχείο μπορεί να ζητήσει από τους πελάτες να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα ντεμακιγιάζ για την πρόληψη των λεκέδων στις πετσέτες ή τα σεντόνια. Το ξενοδοχείο μπορεί επίσης να ζητήσει από τους πελάτες να αποφεύγουν τη χρήση πετσετών για το γυάλισμα των παπουτσιών τους, ένα συχνό φαινόμενο που περιπλέκει τη διαδικασία αφαίρεσης των λεκέδων.

 

Ένα καλοκαίρι απαλλαγμένο από λεκέδες

Κανένας επισκέπτης δεν θα ήθελε να τον υποδεχτούν με πετσέτες ή σεντόνια γεμάτα με κατάλοιπα λεκέδων από αντηλιακά και καλλυντικά προϊόντα. Οι λεκέδες όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την ικανοποίηση των επισκεπτών, αλλά μπορούν και να αυξήσουν το κόστος των υπηρεσιών πλύσης ενός ξενοδοχείου, να μειώσουν την παραγωγικότητα και να επιβραδύνουν την πρόοδο των περιβαλλοντικών στόχων της επιχείρησης. Η καλύτερη γνώση των τρόπων αντιμετώπισης των επίμονων λεκέδων, όπως εκείνοι που προέρχονται από αντηλιακά προϊόντα, καθώς και η εφαρμογή μιας σειράς βέλτιστων πρακτικών, μπορούν να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία να υποδέχονται τους επισκέπτες με φρέσκα και ολόλευκα σεντόνια και πετσέτες σε κάθε περίσταση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η Diversey μπορεί να στηρίξει τις υπηρεσίες πλύσης του ξενοδοχείου σας, επισκεφτείτε τη σελίδα μας Φροντίδα Ιματισμού