Το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU ecolabel) βοηθά στην ενημέρωση των καταναλωτών της ΕΕ για προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας - διαβάστε για να μάθετε περισσότερα!
Τι είναι το EU ecolabel;
Τα οικολογικά σήματα αποτελούν ουσιαστικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές προϊόντων υγιεινής και καθαρισμού μπορούν γρήγορα και εύκολα να επαληθεύσουν την ποιότητα ενός προϊόντος, με βάση τη βιωσιμότητα και την ποιότητά του. Αυτό, με τη σειρά του, τους βοηθά να κάνουν επιλογές για τα πράγματα που αγοράζουν από περιβαλλοντική σκοπιά.
Ο στόχος του οικολογικού σήματος, που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1992, είναι να προσδιορίσει συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, υποστηρίζοντας έτσι καλύτερα τη βιωσιμότητα. Σήμερα, η Επιτροπή διατηρεί το καθεστώς μέσω του (EC) Regulation No 66/2010.
Από την έναρξή τους, η φήμη των οικολογικών σημάτων έχει γίνει κάτι σαν σημείο αναφοράς για την προώθηση της βιωσιμότητας και την παροχή σαφών πληροφοριών στους ευρωπαίους πολίτες. Σε κρίσιμες βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα σε βιομηχανική κλίμακα, είναι ένα πρότυπο που είναι δύσκολο, αλλά απίστευτα σημαντικό να τηρηθεί.
Επίσης γνωστά και με την ονομασία EU ‘flower’, χάρη στον ξεχωριστό σχεδιασμό τους, τα οικολογικά σήματα εξισορροπούν τη βιωσιμότητα με την υψηλή ποιότητα, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα τους είναι και υψηλού επιπέδου και βιώσιμα. Αυτό είναι μέρος του γιατί κατέχουν τόσο ισχυρή φήμη, παρά τον κορεσμό των οικολογικών σημάτων που υπάρχει σε βιομηχανίες όπως τα προϊόντα υγιεινής, πολλές από τις οποίες δεν διατηρούν τα προϊόντα με τα ίδια πρότυπα.
Ενώ είναι εθελοντικά, πολλές μάρκες επιδιώκουν να κερδίσουν τα οικολογικά σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στην αντίληψη της επωνυμίας. Η νομοθεσία της ΕΕ δεν απαιτεί από τα προϊόντα να πληρούν τα πρότυπα, χρησιμοποιώντας την προτίμηση του κοινού ως μοχλό ηθικής συμπεριφοράς στην παραγωγή, αλλά επιβάλλουν κανόνες σε όλους τους κατασκευαστές.
Τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού οικολογικού σήματος
Η Επιτροπή της ΕΕ διαχειρίζεται τώρα έναν τεράστιο κατάλογο οικολογικών σημάτων. Το 2022, 87.485 προϊόντα έχουν κερδίσει ετικέτα, σε 30 χώρες στην Ευρώπη και καλύπτουν 24 ομάδες προϊόντων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουν δημιουργήσει αρκετά ισχυρά κριτήρια για την επικύρωση και την αποδοχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον κατάλογο.
Ποια πρότυπα πρέπει να πληροί ένα προϊόν για να κερδίσει ένα οικολογικό σήμα;
Η ακεραιότητα και τα υψηλά πρότυπα της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, έτσι ώστε κάποιος που συναντά ένα οικολογικό σήμα, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, και να γνωρίζει ότι το προϊόν ανταποκρίνεται πραγματικά στα οικολογικά πρότυπα που θα έπρεπε. Η Επιτροπή αναφέρει λεπτομερώς τα ακόλουθα σημεία ως εγγυήσεις για κάθε προϊόν που φέρει ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα:
- Καλή ποιότητα προϊόντος/υπηρεσίας
- Μείωση των δοκιμών σε ζώα
- Υγιές και/ή ασφαλές
- Μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με κλιση προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- Διαδικασίες παραγωγής που είναι και ηθικές και ασφαλείς
- Χημικοί περιορισμοί για επικίνδυνες ουσίες
Πότε ισχύουν τα πρότυπα οικολογικού σήματος;
Αυτά τα πρότυπα δεν εφαρμόζονται σε μέρος της διάρκειας ζωής τους.
Η παραγωγή θεωρείται συχνά ως η μόνη σχετική οικολογική διαδικασία, αλλά η βιωσιμότητα ενός προϊόντος μπορεί επίσης να ισχύει για την ικανότητά του να ανακυκλώνεται ή να απορρίπτεται με ασφάλεια μετά την εξάντληση των χρήσεών του. Τα κριτήρια ενός οικολογικού σήματος της ΕΕ περιλαμβάνουν κάθε βήμα του κύκλου ζωής του, από τις πρώτες ύλες έως την απόρριψη:
- Εξόρυξη ή καλλιέργεια των πρώτων υλών
- Κατασκευή και συσκευασία ενός προϊόντος
- Διανομή προϊόντος
- Χρήση προϊόντος
- Τέλος της διάρκειας ζωής και απόρριψη του προϊόντος
Αυτό είναι το στοιχείο που κάνει το οικολογικό σήμα τόσο πολύτιμο και δύσκολο να επιτευχθεί.
Αλλά κοιτάζοντας την ίδια τη διαδικασία, πώς ακριβώς λαμβάνει ένα προϊόν το οικολογικό σήμα εξαρχής;
Πώς λαμβάνουν τα προϊόντα το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel)
Πρώτον, δεν μπορούν όλα να πληρούν τις προϋποθέσεις για οικολογικό σήμα.
Σε βασικό επίπεδο, κάθε αγαθό ή υπηρεσία που παρέχεται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, έναντι πληρωμής ή διατίθεται δωρεάν, μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις.
Ωστόσο, δεν μπορούν να δοθούν οικολογικά σήματα σε φαρμακευτικά προϊόντα, είτε έχουν ανθρώπινη είτε κτηνιατρική εφαρμογή. Ούτε μπορούν να δοθούν σε τρόφιμα, ποτά ή προϊόντα ζωοτροφών, επειδή η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό να εγγυηθεί λόγω του όγκου αυτών των προϊόντων και της πραγματικής αξίας που προσθέτει ένα οικολογικό σήμα σε αυτά τα είδη προϊόντων.
Πώς οργανώνει η ΕΕ τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων;
Η ΕΕ χρησιμοποιεί τρίτα μέρη για την επαλήθευση προϊόντων που επιλέγουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιλέγοντας φορείς εντός των κυβερνητικών τους συστημάτων για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία είναι συνεπής και αποτελεσματική. Οι παραγωγοί υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής η οποία στη συνέχεια εξετάζεται.
Όσον αφορά τα ίδια τα τρίτα μέρη, τους προσφέρονται τόσο δικαιώματα επιθεώρησης όσο και πιστοποίησης, επομένως η διαδικασία είναι σχετικά απλοποιημένη από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.
Εάν ένα προϊόν έχει προέλευση εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ακόμη και μόνο ένα στοιχείο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, ο αιτών είναι επιφορτισμένος με την επιλογή ενός αρμόδιου φορέα από τις χώρες όπου το προϊόν πρόκειται να διατεθεί στην αγορά.
Η ΕΕ παρέχει μια λεπτομερή λίστα με όλες τις χώρες του ΕΟΧ (ουσιαστικά περιλαμβάνει την ΕΕ, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία), καθώς και τους σχετικούς φορείς επιθεώρησης.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης για το οικολογικό σήμα της ΕΕ
Η αρχική αίτηση είναι ως επί το πλείστον διαχειριστική, με συμπληρωμένα και υποβληθέντα έντυπα, καθώς και σχετική τεκμηρίωση.
Υπάρχουν ορισμένες χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων δοκιμής και αξιολόγησης της αξίωσης.
Οι ελεγκτές τοποθετούνται μόλις επικυρωθεί μια αξίωση και, εάν ένα προϊόν πληροί τα πρότυπα κατά τη διάρκεια μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης, παρέχεται ένας αριθμός καταχώρισης και το οικολογικό σήμα μπορεί να συμπεριληφθεί στη συσκευασία.
Υπάρχει ένα στοιχείο συνεχούς παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει απροσδιόριστες επιθεωρήσεις οποιουδήποτε από τα σχετικά στοιχεία της διάρκειας ζωής του προϊόντος που περιγράφονται παραπάνω.
Βιώσιμος καθαρισμός και οικολογικό σήμα της ΕΕ
Για τα προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής, η διαδικασία επίτευξης βιώσιμων προτύπων καθαρισμού σημαίνει την αναζήτηση των πιο βιοαποδομήσιμων, φυτικών προϊόντων ή προϊόντων φυσικής προέλευσης.
Οι επωνυμίες που συνδέονται με τις αγροδιατροφικές βιομηχανίες είναι ιδανικές, καθώς τα υποπροϊόντα συστατικών όπως η καρύδα, το ζαχαρότευτλο, ο καλαμπόκι ή το πίτουρο σιταριού δεν περιέχουν τίποτα τεχνητό, και ειδικά καμία από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, τις οποίες ρητά στοχεύουν τα οικολογικά σήματα ως μη αποδεκτά.
Το οικολογικό σήμα της ΕΕ είναι ένα σήμα τιμής στη βιομηχανία προϊόντων υγιεινής και καθαρισμού. Επιπλέον, το οικολογικό σήμα της ΕΕ αποτελεί απόδειξη της διαρκούς δέσμευσης τόσο για υψηλά πρότυπα προϊόντων όσο και για οικολογική προστασία, ειδικά στη διαδικασία παροχής αυτών των προϊόντων σε άλλες επιχειρήσεις, σε παγκόσμια κλίμακα.